Учитељица Љиља

Zmaj Nikola

Jednom  davno  živeo  je  zmaj  Nikola  koji je  imao  3  krila  sa  jedne  strane, a  sa  druge  strane  2  krila više. Koliko je krila imao ukupno?

Jednog  dana  dosadile  su mu borbe sa  vitezovima, nije  voleo  da  se  bori , ali  pošto su ga vitezovi stalno napadali, odluči da ode do kralja   i zato  se uputio do njegovog  zamka . Od ulaza do  kraljeve odaje bilo je 28 vrata od kojih je svaka vrata čuvalo po 2 stražara. Koliko je ukupno bilo stražara?

Kada je zmaj stigao u kraljevu sobu video je crnog i belog viteza. Trebalo je da proceni koji će ga vitez pustiti, i a koji napasti. Kralj mu je rekao da beli vitez ima za 20 bodova više za pamet  nego crni koji ima  70  bodova . Koliko je bodova za pamet imao beli vitez?

Crni vitez ima 50 bodova veću snagu nego beli vitez, a beli vitez ima 50 poena za snagu. Koliko bodova za snagu ima crni vitez?

Zmaj je izabrao belog viteza i to je bio dobra odluka. Vitez ga je pustio da prođe te je zmaj na miru razgovarao sa kraljem o svom problemu. Kralj mu je rekao da više neće slati vitezove da se bore , ako mu zmaj vrati svo ukradeno blago. Zmaj je vratio blago i svi su od tada živeli srećno.

Dušan Dujmić

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: